bayrak      GAZİANTEP

İklim Ve Ulaşım

G.Antep Mutfağı

Gezilebilecek Yerler

Oteller Ve Restaurantlar

Seyahat Acentaları Önemli
Telefonlar
 

GEZİLEBİLECEK YERLER

ARKEOLOJİ MÜZESİ
İstasyon Caddesi, Fuar Karşisi Tel:0 342 231 11 71 Gaziantep Arkeoloji Müzesinde; Neolitik(Yeni Taş)dönemden metal, kemik ve keramik parçalari kalkeolitik ve bronz çaga ilişkin çeşitli eşyalar, figürler, Hitit çivi yazili tabletler, mühürler, taş eserler, sikkeler,cam eserler,mozaikler ve bir mamut fosili kronolijik bir sıra içerisinde sıralanmaktadır.

ETNOĞRAFYA MÜZESİ
Bey Mahallesi Hanifioğlu Sokak Tel:0 342 230 47 21 İçinde bulunduğumuz asrın başında , ana kaya içine oyulmuş mahzen üzerine inşa edilen ve üç kattan oluşan bina Hasan Süzer tarafindan restore edilerek Kültür Bakanligina Müze olarak bagişlanmiştir. Müze olarak bağışlanmıştır. Müze içerisinde Antep Savunmasında kullanılan silahlar, savaş araçları,belgeler kahraman ve şehitlerin fotograflari ile Gaziantep’in geleneksel ev hayatinin tüm unsurlari, giyim ve kullanım eşyaları görüntüye canlılık katması için mankenlerde kullanılarak sunulmaktadır.

GAZİANTEP KALESİ
Gaziantep şehir merkezinde,gerek ihtişami ve heybetiyle gerekse bir sir gibi gizledigi tarihiyle dikkati çeken Gaziantep Kalesi, Türkiye’deki kalelerin en güzel örneklerindendir. Kalenin ne zaman ve kimler tarafından inşa edildiği hususunda kesin bir bilgi olmamakla beraber,yapılan incelemeler sonunda kalkeolitik dönemden itibaren iskan görüldüğü bilinmektedir.Bugünkü biçimini ise Bizans İmparatoru Justinyanus döneminde M.S. VI. yüzyılda almıştır. Kale, daire planlı olup, çevre uzunluğu 1200 metredir. Büyük taşlardan örülmüş duvarlar 12 kule burçla desteklenmiştir. Kalenin üzerinde cami, sarniç ve yapi kalintilari bulunmaktadir. Alt bölümlerde üst yapıya destek sağlamak için büyük odalar, galeriler ve dehlizler inşaa edilmiştir. Ana kütle al tında su kaynağı bulunmaktadır. Kalenin restorasyon çalışmaları devam etmektedir.

kale.jpg (83938 bytes)

YESEMEK AÇIK HAVA MÜZESİ
Yesemek Açık Hava Müzesi, İslahiye İlçesinin güneydoğusunda bulunan Yesemek köyündedir. İl merkezine uzaklığı 113 km, İslahiye İlçesine uzaklığı ise 23 km’dir. İlk defa 1890 yılında Felix Von Luschan tarafından keşfedilen ve Yesemek Taş Ocağı ve heykel atölyesi olarak bilinen Açık Hava Müzesinde Hititler zamanından kalma 300’ e yakın heykel taslağı gün ışığına çıkarılmıştır.

sm.jpg (5030 bytes)sm.jpg (5030 bytes)

DÜLÜK
Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden olan Antik Kent, Gaziantep’ in 10 km kuzeyinde Dülük köyü ile Karahöyük köyü arasındadır.Antik dönemde “Antichia at Tavrum “adıyla bilinmektedir. Hititlerden Roma dönemine kadar önemli din merkezleri arasında yer alır.

sm.jpg (5030 bytes)

BELKIS
Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait kalıntılara rastlanan Belkıs, Nizip ilçesinin10 km Güneydoğusunda aynı adı taşıyan köyde bulunmaktadır. Gaziantep Müze Müdürlüğü tarafından yapılan yapılan kazı çalışmalarında bir zengine ait villa ve bu villanın tabanında sanat değeri yüksek mozaikler bulunmuştur. Ayrica kaya mezarlarda bulunan çeşitli eserler müzeye kazandırılmıştır.

sm.jpg (5030 bytes)

RUM KALE
Yavuzeli ilçesine 25 km ve il merkezine 62 km mesafede olan Rumkale’ nin tarihi hakkında kesin bilgiler bulunmamasına karşin M.Ö. 840 yılında Genç Hitit Döneminde yapıldığı tahmin edilmektedir. Roma döneminde Hristiyan’ ların burayı merkez yaparak Hristiyan’ lığı Rumkale ve çevresinde yaymaya çalıştığı ayrıca Hz. İsa’nın havarilerinden Yuhanna’nın İncil müsvedddelerini Rumkale’de sakladığı ve daha sonra da Beyrut’ a kaçırıldığı rivayet edilmektedir. Bu nedenle burası hristiyanlarca kutsal sayılmaktadır. Sonradan haclıların mağlup edilip bölgeden çıkarılmasıyla 1292 yılında Rumkale ve çevresi Müslümanlar tarafından ele geçirilmiştir. Müslümanların eline geçen kale ve bölgede Türk İslam döneminde yapılan birçok eserler bulunmaktadır. Türk-İslam sanatının özelliklerinin de görüldüğü kalede, kullanılmayacak kadar harebe olan bir de mescit bulunmaktadır.

sm.jpg (5030 bytes)

TİLMEN HÖYÜK
Tilmen Höyük, İslahiye ilçesine 10 km uzaklıktadır. Bölgenin en büyük höyüklerinden olup 24 m. yüksekliktedir. Yapılan kazılardan buranın M.Ö. 3000 yılının son döneminde büyük bir şehir olduğu ortaya çıkmıştır. Şehir iç ve dış kaleden oluşmaktadır. Kalenin surları büyük ve düzgün kesme taşlardan yapilmiştir.

CAMİLER
Selçuklulardan günümüze kadar uzanan Gaziantep’ in tarihi özelliğine sahip camilerimiz mevcuttur.

1)ÖMERİYE CAMİİ

2)BOYACI CAMİİ

3)ŞEYH FETHULLAH CAMİİ VE KÜLLİYESİ

4)KURTULUŞ CAMII

5)EYÜPOĞLU CAMİİ

6)AHMET ÇELEBİ CAMİİ

7)TEKKE (TEKKE MEVLEVİHANE) CAMİİ

cami.gif (22432 bytes)

TÜRBELER
Gaziantep’te bulunan belli başli türbeler şunlardir; Yuşa Peygamber ve Pirsefa Hazretleri Türbesi, Dülükbaba Türbesi, Hacı Baba Türbesi, Ökkeşiye Hazretleri Türbesi, Şeyh Fethullah Türbesi.

HANLAR
Gaziantep’ te vaktiyle 31 Han vardı. Bunlardan eski fonksiyonlarını kısmen sürdüren hanlar şunlardır; Şira Hani, Tuz Hanı, Paşa Hani, (Lala Mustafa Paşa Hani) Mecidiye Hanı, Emir Ali Hanı , Kürkçü Hanı, Belediye Hanı, Elbeyli Hanı , Yeni Yüzükçü Hanı, Tütün Hanı,Hacı Ömer Hanı,Büdeyri Hanı, Millet Hanı ve Yeni Han’dır.

HAMAMLAR
Temizliğin simgesi olan hamamlar eskiden sosyal hayatın vazgeçilmez müesseselerindendi. Günümüze kadar gelebilen tarihi hamamlarımız, Şeyh Fethullah Hamamı, Hüseyin Paşa Hamamı, Paşa Hamamı, Keyvanbey Hamamı, Iki Kapili Hamam, Naip Hamamı,Nakıpoğlu Hamamı, Tabak Hamamı, Eski Hamam, Pazar Hamamı ve Çelebi Hamamı’ dır.

KASTELLER
Gaziantep, geçmişten günümüze yeralti su kaynaklari, bakimindan fakir bir şehirdir.İnsanlar buldukları suyun buharlaşmayla veya başka bir yolla kaybolmasını önlemek için yerin altından açtıkları kanallarla suları şehre dağıtmışlardır. Su kanallarının bazı yerlerinde ise 30-40 basamakla inilen geniş mekanlar oluşturarak kullanilmasi saglanmiştir. Su mimarisinin eşsiz örneklerinden olan Kastel denilen bu tesislerden günümüze; İhsan Bey, Pişirici, İmam-ı Gazali ve Kozluca Kastelleri ulaşabilmiştir.

BEDESTENLER
Bedesten , eskiden alışveriş yapılan ince uzun , üstü kapalı çarşılardır.En önemlileri Hüseyin Paşa Bedesteni, Kemikli Bedesten ve Zincirli bedestendir.

GELENEKSEL ANTEP EVLERİ
Antep Evleri; havara veya keymıh adı verilen yumuşak kalkerli taşlardan duvarlari kalın olarak yapılır. Genelde bir yada iki katlı olup, üç katlı olanlara da rastlanılmaktadır. Bu tür özelliklere sahip olan geleneksel Antep evleri bugün şehir merkezinde, Eyüboglu Mahallesi, Türk Tepe Mahallesi, Tepebaşi, Bostanci ve Kozluca Mahalleleri, Şehreküstü semti ve Kale civarında bulunmaktadır.

YAYLALAR
A)Hızır Yaylası: İslahiye İlçesi Altınüzüm beldesinin 30 km batısında Amanos dağlarının tepesinde bulunan, yeşilin her tonunun görülebileceği, yeşilin gökyüzünün mavisiyle kucaklaştigi geniş, düzlük ve sulak bir yer olan yaylalar toplugudur. B)Sofdağı Yaylası: Gaziantep’ e 32 km uzaklıktadır. Havası çok temiz, oksijeni bol, yeşillikler içerisinde şiril şiril akan sularıyla halkın yararlandığı bir yayladır.Bu özelliklerinden dolayı son yıllarda ekonomik durumu iyi, Gaziantep’ liler tarafından yaz aylarında oturmak için toplu yayla evleri yaptırılmaktadır.

ALIŞ-VERİŞ MERKEZLERİ
Gaziantep’ te alış-veriş merkezleri şehrin en işlek yerleri olan Mütercim Asım Caddesi,Gaziler Caddesi, Suburcu Caddesi, :Karagöz ve Şihcan Caddeleri ile yeni yerleşim alanlarının bulunduğu Değirmiçem bölgelerindedir. Ayrıca sanayi ve ticaretin hızlı gelişimiyle Migros, Beğendik, Gima, Çetinkaya, Mc Donald’s , Spectrum ve son açılan Türkiye’nin ikinci büyük yapı marketi Praktiker ve alış-veriş mağazası olan Real gibi ülke genelindeşubeleri bulunan büyük aliş-veriş merkezleri de açılmıştır.

 

GELENEKSEL EL SANATLARI

A)BAKIRCILIK: Gaziantep bakır işlemeciliğinin tarihi, çok eskilere dayanmaktadır. Bakırlar yekpare olarak imal edilirler, yani lehim yada bir başka yolla birleştirilme yapılmaz.
B)
SEDEFÇİLİK:Hammaddesi, midye kabuğu ,çeşitli teller ve ceviz agaci olan Sedef ve Sedefkarlık sanatı Ortadoğu ülkelerinde doğmuş ve 15.yy’ dan sonra Osmanlılara geçmiştir. Sedefçilik asırlarca değişik motif ve desenlerle zenginleştirilerek mimari yapilarda, kullanım eşyalarında ve silah süslemelerinde kullanılmıştır.
C)
GÜMÜŞ IŞLEMECILIGI:Yöremizde antik şehir özelligi taşiyan Karkamış,Dülük, Kentleri ve höyüklerinden çıkartılan gümüşler, gümüş işçiliğinin ve kullanımının ilimizde ve yöremizde eskiden beri çok yaygın olduğunu göstermektedir. Günümüzde hızla çoğalan Gümüş İşleme Atölyeleri bu sanatın Gaziantep’ te çok hızlı geliştiğini ve önemli döviz girdisi sağladığını göstermektedir.
D)
YEMENİCİLİK:Yemeni üstü kırmızı yada siyah deriden, tabanı ise köseleden dilen topuksuz ve çok sıhhatli olan  ayakkabılara denir. Yemeni diken insana da köşker denir.
E)
ANTEP İŞİ EL İŞLEMESİ: Antep işi, beyaz kumaş üzerine iplik sayilarak ve çekilerek , beyaz, sarı, krem rengi ipliklerle çeşitli susma ve ajurlarla süslenerek işlenir. Antep işi, ilk defa Antep ve çevresindeki ev hanımları tarafından yapıldığı için bu adla adlandırılmıştır.

sm.jpg (5030 bytes)
hgeri.gif (4823 bytes)